BPF i jego właściwości

BergamotaBPF i jego właściwości

Standaryzowana kompozycja polifenoli z bergamoty (BPF)

Standaryzowana kompozycja polifenoli z bergamoty czyli tzw. BPF (ang. Bergamot-derived Polyphenolic Fraction), to naturalny składnik aktywny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową i węglowodanową.

BPF pozyskiwany jest z miąższu owoców bergamoty i standaryzowany na zawartość pięciu głównych polifenoli: neoeriocytryny, neohesperydyny, naringiny, melitydyny i brutierydyny. Wykazano, że związki tej kompozycji działają synergicznie dla zapewnienia jak najlepszych rezultatów.

Korzyści zdrowotne
Najnowsze badania naukowe wskazują na unikatowe działanie BPF i wykazuje pozytywny wpływ na wiele różnych aspektów zdrowotnych.[1]

BPF pozwala na najskuteczniejszą redukcję LDL cholesterolu spośród przebadanych naukowo substancji naturalnych, kompleksowo wpływa na lipidy oraz zapewnia dodatkowe korzyści dla zdrowia.

Redukcja „złego” cholesterolu i wpływ na lipidy.

Badania dowiodły, że trzydziestodniowa terapia BPF skutkowała znacznym obniżeniem „złego” cholesterolu (od 25% do niemal 40%), redukcją trójglicerydów (od 30% do 40%) oraz istotnym wzrostem „dobrego” cholesterolu (od 20% do 40%). Na tej podstawie autorzy badania sugerują, że doustne suplementy diety zawierające BPF obniżają poziom lipidów z siłą zbliżoną do małych dawek statyn, czyli leków na receptę stosowanych w terapii hipercholesterolemii (wysokiego stężenia cholesterolu)[2].

Czytaj więcej… 


Redukcja stężenia glukozy

Stan przedcukrzycowy i cukrzyca występują coraz częściej i są nazywane epidemią XXI wieku. Badania wykazały, że BPF ma wysoce korzystny wpływ na glikemię. W grupie przyjmującej BPF w dawce 500 mg zaobserwowano obniżenie stężenia glukozy we krwi średnio o 18,9%, a dawka 1000 mg wiązała się ze spadkiem o 22,4%[2].

Czytaj więcej… 


Poprawa funkcjonowania wątroby

Badania wykazały także skuteczność wyciągu z bergamoty w znacznym ograniczeniu stłuszczenia wątroby. Nie odnotowano przy tym żadnych działań niepożądanych[2].

Czytaj więcej… 


Poprawa funkcji seksualnych

Badania na grupie mężczyzn z cukrzycą typu 2 i zaburzeniami erekcji wykazały dużą skuteczność terapii BPF w poprawie funkcji seksualnych[3].

Czytaj więcej… 


 

Bezpieczeństwo
  • Składnik w 100% naturalny, pozystkiwany z owoców Citrus bergamia Risso
  • Brak skutków ubocznych i dobra tolerancja wykazana w badaniach naukowych [2][7]
  • Przebadany u osób z tzw. nietolerancją statyn (osoby, które musiały ostawić statyny z uwagi na skutki uboczne) oraz jako dodatek do statyn.

 

Dodatkowo, przy wszystkich tych korzyściach, jest to rozwiązanie całkowicie naturalne i bardzo bezpieczne. W badaniach potwierdzono bardzo dobrą tolerancję i nie wykazano skutków ubocznych. O wysokim profilu bezpieczeństwa świadczy także fakt, że preparat został przebadany u osób z tzw. nietolerancją statyn[4] (osoby, które musiały odstawić statyny z uwagi na skutki uboczne) oraz jako dodatek do statyn[5].

Dla kogo?

BPF przeznaczony jest przede wszystkim dla osób z podwyższonym cholesterolem lub dla tych, które nie mogą stosować statyn. Pierwsza grupa to głównie osoby młode lub w średnim wieku, aktywne zawodowo. BPF przyniesie pomoc także w sytuacjach zaburzeń metabolicznych, takich jak: stany przedcukrzycowe, cukrzyca, otyłość.

 


[1] Di Donna L, De Luca G, Mazzotti F, et al. Statin-like principles of bergamot fruit (Citrus bergamia): isolation of 3-hydroxymethylglutaryl flavonoid glycosides. J Nat Prod. 2009; 72(7): 1352–1354, doi: 10.1021/ /np900096w, indexed in Pubmed: 19572741.
[2] Mollace V, Sacco I, Janda E, et al. Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies. Fitoterapia. 2011; 82(3): 309–316, doi: 10.1016/j.fitote. 2010.10.014, indexed in Pubmed: 21056640.
[3] Malavige LS, Levy JC. Erectile dysfunction in diabetes mellitus. J Sex Med. 2009; 6(5): 1232–1247, doi: 10.1111/j.1743-6109.2008.01168.x, indexed in Pubmed: 19210706.
[4] Mollace V. et al. Fitoterapia 2011;82:309-316.
[5] Gliozzi M. et al. Int J Cardiol 2013;170:140-5.