Co to jest Bergamota

BergamotaCo to jest Bergamota

Pomarańcza bergamota (Citrus bergamina Risso & Poiteau), nazywana bergamotą lub bergamotką, jest gatunkiem rośliny cytrusowej z rodziny rutowatych.

Obecnie uprawiana jest niemal wyłącznie na południu Włoch, w regionie Kalabrii. Jej nazwa natomiast pochodzi od miasta Bergamo, w którym po raz pierwszy sprzedano olejek z bergamoty i które do dziś cieszy się mianem stolicy tego eterycznego olejku.

Najnowsze badania naukowe dowodzą niezwykłych właściwości zdrowotnych polifenoli z bergamoty tzw. związku BPF (ang. Bergamot – derived Polyphenolic Fraction), które uzyskiwane są z miąższu owoców bergamoty.

Poznaj właściwości BPF

 

Bergamota – to warto wiedzieć

Bogactwo polifenoli!
Wykazano, że bergamota charakteryzuje się najwyższą zawartością polifenoli spośród 42 przebadanych roślin cytrusowych. Dodatkowo bergamota zawiera unikalną ich kompozycję, dzięki czemu wywiera korzystny wpływ na zdrowie.

Niepozorna roślina
Bergamota jest rośliną o niewielkich rozmiarach – osiąga wysokość do 4 metrów wysokości. Jest dość kapryśna, delikatna i trudna w uprawie – ma małą odporność na choroby oraz duże wymagania glebowe i klimatyczne. Bergamota ma białe, silnie pachnące kwiaty, mięsiste i błyszczące liście oraz żółto-zielone owoce przypominające małą pomarańczę z pachnącym, kwaśnym miąższem. Kwitnie dwa razy do roku.

Aromat i zdrowie
Owoce bergamoty nie należą do grupy owoców deserowych, ponieważ są gorzkie i cierpkie. Głównym surowcem pozostaje gruba i pomarszczona skórka, z której zewnętrznej części, naowocni, uzyskiwany jest olejek bergamotowy, wykorzystywany w produkcji herbaty Earl Grey, perfumerii, aromaterapii i medycynie naturalnej.