Co to jest cholesterol

BergamotaCo to jest cholesterol

Cholesterol聽 to organiczna substancja t艂uszczowa (lipidowa), kt贸ry w organizmie cz艂owieka wyst臋puje w tkankach oraz w osoczu krwi. Jest sk艂adnikiem niezb臋dnym do prawid艂owego funkcjonowania organizmu, jednak jego nadmiar jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Cholesterol nie rozpuszcza si臋 w wodzie, dlatego kr膮偶y we krwi razem z bia艂kami, kt贸re s膮 produkowane przez w膮trob臋 鈥 w ten spos贸b tworzy z艂o偶one zwi膮zki 鈥撀 lipoproteiny. Przyjmuj膮 one posta膰 male艅kich kuleczek t艂uszczowych, kt贸re s膮 otoczone bia艂kiem. W zale偶no艣ci od zwi膮zk贸w lipoproteinowych cz膮steczki r贸偶ni膮 si臋 zawarto艣ci膮 bia艂ek i cholesterolu, przez co wyr贸偶nia si臋 dwie frakcje: HDL (dobra) i LDL (z艂a).

Cholesterol – ten dobry i ten z艂y.
Na co wp艂ywa?

Cholesterol tworzy z bia艂kami z艂o偶one zwi膮zki 鈥撀 lipoproteiny. W zale偶no艣ci od ich budowy wyr贸偶nia si臋 dwie frakcje: LDL (tzw. 鈥瀦艂y鈥 cholesterol) i HDL (tzw. 鈥瀌obry鈥 cholesterol).

LDL

鈥瀂艂y鈥 cholesterol to lipoproteiny LDL (ang. Low density lipoproteins), kt贸re zawieraj膮 du偶o cholesterolu o聽 ma艂ej g臋sto艣ci. 聽LDL w nadmiarze powoduje zmiany mia偶d偶ycowe, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 do zw臋偶enia 艣wiat艂a naczy艅 krwiono艣nych, przez co ograniczaj膮 przep艂yw krwi. Do najgro藕niejszych powik艂a艅 procesu mia偶d偶ycowego nale偶膮 zawa艂 serca i udar m贸zgu, spowodowane zatrzymaniem przep艂ywu krwi przez naczynie. O skali problemu 艣wiadczy fakt, 偶e choroby uk艂adu kr膮偶enia s膮 pierwsz膮 przyczyn膮 zgon贸w doros艂ych Polak贸w[1]. Sam proces odk艂adania si臋 blaszki mia偶d偶ycowej jest bardzo powolny i mo偶e rozwija膰 si臋 przez lata nie daj膮c specyficznych objaw贸w.

HDL

鈥濪obry鈥 cholesterol to lipoproteiny HDL (ang. High density lipoproteins), kt贸re zawieraj膮 ma艂o cholesterolu o wysokiej g臋sto艣ci oraz znacznie wi臋cej bia艂ka. Te zwi膮zki s膮 w sta艂ym ruchu 鈥 nie odk艂adaj膮 si臋 na 艣cianach t臋tnicy, natomiast zbieraj膮 cz臋艣膰 zalegaj膮cego cholesterolu i z powrotem transportuj膮 go do w膮troby, gdzie ponownie tworz膮 lipoproteiny lub przerabiane s膮 na kwasy 偶贸艂ciowe. Im wi臋cej 鈥瀌obrego鈥 cholesterolu we krwi, tym mniejsze聽 prawdopodobie艅stwo chor贸b uk艂adu kr膮偶enia. Lipoproteiny HDL znajduj膮 si臋 w sk艂adzie wi臋kszo艣ci kom贸rek, uczestnicz膮 tak偶e w produkcji niekt贸rych hormon贸w (np. p艂ciowych). Ich udzia艂 mo偶emy zauwa偶y膰 w syntezie kwas贸w 偶贸艂ciowych, a tak偶e podczas wytwarzania witaminy D. 鈥濪obry鈥 cholesterol to tak偶e podstawa pracy m贸zgu.


[1] Zdrojewski T. i wsp. Kardiologia Polska 2016; 74, 3: 213-223 NATPOL.