Co to jest cholesterol

BergamotaCo to jest cholesterol

Cholesterol  to organiczna substancja tłuszczowa (lipidowa), który w organizmie człowieka występuje w tkankach oraz w osoczu krwi. Jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jego nadmiar jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Cholesterol nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego krąży we krwi razem z białkami, które są produkowane przez wątrobę – w ten sposób tworzy złożone związki –  lipoproteiny. Przyjmują one postać maleńkich kuleczek tłuszczowych, które są otoczone białkiem. W zależności od związków lipoproteinowych cząsteczki różnią się zawartością białek i cholesterolu, przez co wyróżnia się dwie frakcje: HDL (dobra) i LDL (zła).

Cholesterol – ten dobry i ten zły.
Na co wpływa?

Cholesterol tworzy z białkami złożone związki –  lipoproteiny. W zależności od ich budowy wyróżnia się dwie frakcje: LDL (tzw. „zły” cholesterol) i HDL (tzw. „dobry” cholesterol).

LDL

„Zły” cholesterol to lipoproteiny LDL (ang. Low density lipoproteins), które zawierają dużo cholesterolu o  małej gęstości.  LDL w nadmiarze powoduje zmiany miażdżycowe, które przyczyniają się do zwężenia światła naczyń krwionośnych, przez co ograniczają przepływ krwi. Do najgroźniejszych powikłań procesu miażdżycowego należą zawał serca i udar mózgu, spowodowane zatrzymaniem przepływu krwi przez naczynie. O skali problemu świadczy fakt, że choroby układu krążenia są pierwszą przyczyną zgonów dorosłych Polaków[1]. Sam proces odkładania się blaszki miażdżycowej jest bardzo powolny i może rozwijać się przez lata nie dając specyficznych objawów.

HDL

„Dobry” cholesterol to lipoproteiny HDL (ang. High density lipoproteins), które zawierają mało cholesterolu o wysokiej gęstości oraz znacznie więcej białka. Te związki są w stałym ruchu – nie odkładają się na ścianach tętnicy, natomiast zbierają część zalegającego cholesterolu i z powrotem transportują go do wątroby, gdzie ponownie tworzą lipoproteiny lub przerabiane są na kwasy żółciowe. Im więcej „dobrego” cholesterolu we krwi, tym mniejsze  prawdopodobieństwo chorób układu krążenia. Lipoproteiny HDL znajdują się w składzie większości komórek, uczestniczą także w produkcji niektórych hormonów (np. płciowych). Ich udział możemy zauważyć w syntezie kwasów żółciowych, a także podczas wytwarzania witaminy D. „Dobry” cholesterol to także podstawa pracy mózgu.


[1] Zdrojewski T. i wsp. Kardiologia Polska 2016; 74, 3: 213-223 NATPOL.