Eksperci o cholesterolu

BergamotaEksperci o cholesterolu

ekspert Bergamota

„U podstaw prawidłowego poziomu cholesterolu znajduje się regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia, niskotłuszczowa dieta. Zdrowy styl życia odgrywa ogromną rolę w modyfikacji naszego lipidogramu. Kolejną bardzo ważną kwestią jest żywność funkcjonalna, czyli taka, która nie tylko odżywia, ale ma znaczący wpływ na ludzki organizm. W przypadku obniżenia cholesterolu istotny jest pokarm bogaty w fitosterole i fitostanole.” - tłumaczy prof. dr hab. Artur Mamcarz, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Prof. dr hab. Artur Mamcarz

„Hipercholesterolemia, czyli nadmierny poziom cholesterolu we krwi, to problem, który dotyka 18 milionów Polaków, czyli aż 61 procent społeczeństwa! Niepokojący jest fakt, że w tej grupie 65 procent przypadków pozostaje nierozpoznanych. Wśród pacjentów z postawioną diagnozą aż 22 procent jest nieleczonych. Odpowiednią opiekę zdrowotną ma jedynie 8 procent osób z wysokim stężeniem cholesterolu.”

„Konsekwencje nieleczonej hipercholesterolemii są bardzo poważne. Częstość występowania zawałów serca i udarów mózgu u ludzi, którzy mają wysoki poziom złego cholesterolu jest znacznie większa. W przypadku zawałów aż 20 procent osób nie zdąży doczekać odpowiedniej pomocy lekarskiej. Podwyższony cholesterol nie tylko skraca życie, ale też pogarsza jego jakość. Serce po zawale jest osłabione, często pojawia się jego niewydolność, czyli zespół objawów takich jak męczliwość, duszność, gorsza tolerancja wysiłku. Dlatego tak ważne jest, by odpowiednio wcześnie zadbać o obniżenie poziomu LDL.”